Am vrut sa scriu un articol pentru cei ce vor sa cumpere un ceas insa nu siu ce inseamna adjusted , perpetual calendar , Acrylic ,Day Date , Chronograph, etc . De multe ori cumparam sau intentionam sa cumparam ceasuri insa nu stim ce inseamna sau cum se foloste functia/ complicatia ceasului , ce inseamna tahimetru , ce inseamna sapphire , ce inseamna tourbillon 🙂 , etc . Mai jos o sa gasiti un mic dictionar in care sunt descrise de catre mine ,pe cat am putut de bine , majoritatea functiilor , complicatiilor si majoritatea termenilor . Articolul cumprinde o descriere sumara a termenilor orologeri .
Articolul cu siguranta nu e complet insa astept sugestii iar daca nu am descris bine sau suficient de simplu sau corect va rog sa ma contactati pentru eventuale modificari .
Am mentinut termenii in limba engleza pentru pe majoritatea ceasurilor si in descrierea lor e folosita limba engleza . Multi dintre cei interesati sa cumpere un ceas cauta si pe situri gen Ebay sau Amazon care folosesc limba engleza.
Am preferat sa ofer o descriere cat mai simpla . O sa trec si cateva exemple la unele complicatii astfel puteti cauta imagini pe google .
24 Hour Watch/Ceas 24 ore – cum sugereaza si titlul ceasul indica 24 de ore in loc de 12 ( Paketa Classic 24 hour )
Adjusted/Unadjusted- adjustarea mecanismelor e un proces prin care se urmareste corectarea erorilor care cauzeaza variatii in procesul de masurare al timpului . Ceasurile pot fi adjustate pentru poztie , temperatura , izocronism ,etc . (Audemars Piguet Royal Oak Offshore Tourbillon Chronograph)
Alarm/Alarma – alarma
Acrylic Crystal/ Sticla Acrilica – se refera la sticla ceasului . Plastic care imita sticla normala dar e superior fata de aceasta
Alarm Chronograph/Cronograf cu alarma – ceasul are functie cronograf si alarma (Seiko Alarm Chronograph )
Altimeter/Altimetru – Masoara altitudinea , util pentru alpinisti , piloti , etc (Oris Big Cron ProPilot)
AM/PM – functia indica timpul antemeridian si postmeridian , daca e 12 noaptea indicatorul de pe mini cadranul am/pm va indica ora 24
Anti-magnetic – rezistenta la magnetism . Aparate simple precum , frigiderul , televizorul ,etc pot cauza suficienta forta magnetica pentru a perturba masurarea timpului . Ceasul anti magnetic are piese facute din aliaj special care rezista , ceasurile moderne sunt aproapte toate anti magnetice iar cele quartz nu sunt afectate .
Analog/Digital (Duo) Display /Anadigi /Dublu afisaj – Ceasul indica ora atat cu indicatoarele de minute si ore cat si in forma digitala
Analogue/Analog – ceasul indica ora utilizand indicatoare
Annual Calendar/Calendar anual – complicatie care arata data , ziua si luna . Se adjusteaza dupa lunii scurte sau lungi ( A. Lange & Sohne Saxonia Annual Calendar )
Aperture/ Fereastra – fereastra mica in care e , de obicei , afisata data
Automatic – ceas cu mecanism automatic , mecanismele automatice functioneaza ca si cele mecanice se incarca prin folosind un rotor , piesa care se invarte cand ceasul e purtat . Ocazional ceasul automatic trebuie tras precum cele mecanice . Ceasul nu utilizeaza baterii .
Atomic calendar – complicatie care ia in considerare diferitele variatii ale lunilor precum si anii bisecti .
Atomic Clock / Ceas atomic – cel mai precis ceas creat vreodata care pierde o secunda la 1,400,000 ani !!
Bezel – inelul care inconjoara sticla , de multe ori se poate invartii .
Calendar – indica ziua data si , cateodata , anul .
Cambered/Domat – ceasul are sticla domata /bombata
Caliber/Calibre/Calibru – calibrul indica pozitia si marimea componentelor care alcatuiesc mecanismul
Case/Carcasa- carcasa ceasului contine mecanismul , cele mai comune sunt cele din otel dar se gasesc si din alte materiale precum aur , argint , titan , platina , etc
Chronograph/Cronograf – ceasul are functie stopwatch . Cronografele indica timpul standard si masoara , prin actionarea celor doua butoane , secunde , minute , ore , aceste masuratori pot fi urmarite si controlate pe minicadranele de pe cadranul principal. (Tissot Tradition Chronograph)
Chronometer / Cronometru – ceas de precizie al carui mecanism a fost verificat de laboratorul de verificar elvetian COSC .Procedura implica masurarea performantelor mecanismului la 3 temperaturi diferite , in 5 pozitii diferite timp de 15 zile . Ceasurile mecanice care au o precizie de -4/+6 secunde primesc certificatul de cronometre . La cele quartz (baterie) standardul e de -/+ 0.02 secunde .(Omega Seamaster Chronometer)
Complication/Complicatie – ceas care , pe langa afisarea timpului , are si alte functii cum sunt : functii cronograf , data , alarma etc . Dupa numarul de complicatii ceasul poate fi complication , grand complication , super complication (ceasul Franck Muller Aeternitas Mega 4 este cel mai complicat ceas creat cu 36 de complicatii , 25 vizibile , mecanism compus din 1483 piese si calendar pt 1000 de ani)
Complicatiile se impart in :
-complicatii de timp (cronograf simplu,counter cronograf , split second fly back cronograf , jumping second-hand cronograf , independent seconda-second hand cronograf)
-complicatii astronomice ( perpetual calendar ,moonphase ,simple calendar , equation or time)
-complicatii de lovire (alarma , minute repeater , alte repeater )
Cu toate ca nu exista o definite oficiala , regula e ca un ceas poate fi considerat Grand Complication cand cuprinde mai multe complicatii sic el putin cate una din fiecare categorie de mai sus . ( IWC Grande Complication )
COSC – Controle Officiel Suisse des Chronometres , organizatia care testeaza cronometrele in Elvetia
Countdown Timer / Timer – masoara cat timp a trecut din momentul apasarii butonului care controleaza functia . Util pentru sportivi .
Crown/Coroana – piesa cu care se seteaza timpul
Crystal/Sticla- sticla ceasului care poate avea marimi, forme diferite si poate fi facuta din multe materiale .
Cyclops/Lupa Cyclops – lupa gasita pe sticla , de obicei la ceasuri care au data , pentru a face data cat mai vizibila
Day Date – functie care indica ziua si data (Rolex Day Date)
Datejust – ceasul arata data ( Rolex Datejust II )
Deployment/Deploiant – mecanism de inchidere a curelei (Deploiant)
Digital Display/Afisaj digital- timpul e indicat in forma digitala
Diver- ceas folosit la scufundari cu rezistenta la apa de cel putin 100 de metri , de regula divere-le au coronita care se insurubeaza pentru a spori rezistenta la apa. (Rolex Submariner)
Dual Time – indica ora locala si cel putin un alt fus orar .( Longines Admiral 24H Dual Time )
Double chronograph / Cronograf dublu – la fel ca ceasul cronograf doar ca contine doua mecanisme stopwatch care pot masura doua evenimente diferite , de ex ; un minicadran iti arata cat timp a trecut de cand ai facut o comanda la pizza iar celalalt minicadran iti arata cat timp a trecut de cand s-a terminat prima repriza la meci .(IWC Pilot's Double Chronograph )
Dial/Cadran – cadranul ceasului
Ceramic- se refera la materialul din care e facuta carcasa sau bratara , material sintetic foarte durabil si usor . Prima data folosit de firma Rado in 1986.(Rado Ceramica)
Eco Drive- cel mai des intalnit la CITIZEN , se refera la mecanismul ceasului . Panoul solar absoarbe lumina naturala SAU artificiala care e stocata intr-o celula . Teroretic un ceas Eco Drive nu va avea nevoie niciodata de un schimb de baterie/celula.
EOL – functie End of Life , se gaseste la ceasuri quartz , cand baterie e pe terminate secundarul o sa indice sarind din 2 sau din 4 secunde odata in loc de din secunda in secunda .
Foudroyante/Flying Seconds – secundarul se invarte foarte repete dar face cateva opriri .(Girard-Perregaux Foudroyante Rattrapante)
Fly-back Chronograph – functia cronograf se reseteaza doar printr-o apasare fara a fi nevoie sa fie oprita. La un cronograf obisnuit trebuie apasat un buton pentru pornire , celelalt buton pentru oprire si din nou primul buton pentru resetare.(Baume & Mercier Capeland Flyback Chronograph)
GMT – Greenwich Mean Time (GMT) sau Zulu Time sau UTC (Universal Time Coordinated). Standardul dupa care ora gobala e setata . Ceasurile GMT indica ora locala si or ape un alt fus orar , de regula au un minicadran de 24 ore care poate fi setat sa indice ora in alta parte a globului sau au marcaje pe bezel . (Rolex GMT – Master II)
Gold Plating / Placaj cu aur –metalul de baza e acoperit cu un strat de aur . Grosimea placajului se masoara in micron (micron = a 1000 parte dintr-un milimetru SAU un fir de par are aproximativ 100 microni in diametru )
Indiglo – functie des intalnita la ceasurile Timex , cadranul devine luminos prin apasare unui buton , de regula se apasa coroana . Foarte utile noaptea .(Timex Expedition Military Field)
Incabloc – absoarbe socuri daca ceasul e lovit sau scapat
Isochronism/Izocronism – se refera la ceasul mechanic care functionaza la fel indifferent cat a fost tras .
Jewels/Rubine – pietre sintetice folosite de cele mai multe ori in mecanisme mecanice sau automatice cu scopul de a frecarea dintre piese . La mecanisme quartz sunt mai rar intalnite.
Kinetic /Ceas kinetic – se refera la mecanismul ceasului , mecanismul este electric DAR are rotor , prin purtare , rotorul incarca celula cu energie . In teorie ceaul nu va avea nevoie niciodata de o alta baterie .(Seiko Premier Direct Drive Moonphase Kinetic )
LCD /Liquid Crystal Display – folosit la ceasuri se refera la afisaj cu cristale lichide , aproape in toate cazurile e vorba de ceasuri electronice care folosesc baterie .
Luminous/Indicatori luminosi- component (indicatori , ace) de pe cadran sunt invelite in solutii “glow in the dark” ca sa poate fi citite cand nu e lumina suficienta . Rezultatele pot varia in functie de calitatea si cantitatea materialului folosit .
Lugs/Butuci- partile de pe carcasa ceasului intre care se ataseaza bratara /cureaua .
Manual Wind Movement/Ceas mecanic – trebuie tras (din coroana) periodic ca sa functioneze , nu are nevoie de baterie , autonomia poate varia .La fel precum mecanismul automatic , ceasurile mecanice nu utilizeaza baterii .
Minute Repeater – o complicatie care indica ora si minutele prin sunete . Sunt mai multe categorii de Repeatere ; Quarter Repeater , Half-Quarter Repeater , 5 Minutes Repeater , Minute Repeater , Decimal Repeater , Granda Sonnerie , Dumb Repeater, Audochron.( Zenith Academy Minute Repeater Chronograph )
Mono (Single) Pusher Chronograph – cronograf cu un singur buton , majoritatea cronografelor au doua butoane , unul porneste iar celalalt opreste functia . Un Mono Pusher e un cronograf care foloseste un singur buton pentru a porni , opri si reseta functia. ( Eterna Soleure Moonphase Monopusher Chrono )
Micron – Unitate de masura , a 1000 parte dintr-un milimetru . Unitate de masura cu care se masoara grosimea placajului de aur.
Mineral Glass/ Sticla mineral – sticla folosita la ceasuri , tratata chimic sa reziste la zgarieturi , mai rezistenta decat Plexiglasul.
Moonphase/fazele Lunii – o complicatie foarte cautata . Cadranul contine o fereastra sub care se afla un disc rotativ cu fazele lunii . Ceasul indica partile lunii luminate de soare , cum e vazuta de pe pamant.( Patek Philippe 1526 R Calendar Moonphase)
Mother of Pearl/Alb perlat – culoare, nuanta folosite pe cadrane , in romana probabil ca alb perlat ar fi termenul acceptabil.( Rolex Datejust 16220 Mother of Pearl )
Mystery Dial / Mystery Hands – se refera la cadran si la indicatore , indicatoarele par sa pluteasca si nu par conectate la arborele principal (Zodiac Astrographic ) , mystery dial se refere la cadran unde modul de functionare e ascuns (Rotonde de Cartier Mystery Watch)
PVD plating/Placaj PVD – Physical Vapour Deposition , ca si placajul cu aur insa mult mai durabil si rezistent , daca in descriere vedeti ca ceasul are placaj PVD o sa stiti ca placajul nu se sterge.
Perpetual Calendar/Calendar Perpetuu- complicatie care indica data , ziua , luna si anul . (Breitling Navitimer Olympus 4 year Perpetual Calendar)
Power Reserve Indicator/Reserve de March/Indicator de energie – functia arata cat timp mai functioneaza ceasul , un indicator de pe cadran va indicat orele de functionare ramase , se adjusteaza si dupa anii bisecti. ( Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Reserve de Marche)
Pulsimeter/Pulsometru – functie gasita de obicei la cronografe care poate fi folosita la masurarea pulsului .
Quartz Movement/Mecanism Quartz – mecanism electric de ceas , foloseste baterii .
Retrograde – la ceasurile retrograde unele functii (data si ziua) nu sunt afisate intr- fereastra ci de un indicator . In loc de un minicadran ziua si data sunt indicate intr-un semicerc .( Longines Master Collection Retrograde )
Rotating Bezel/Bezel rotativ – bezel care se poate rotii , util pentru masurarea timpului ,foarte util la scufundari unde sunt folosite divere .
Sapphire/Safir- sticla de safir e un material foarte durabil si rezistent la zgarieturi , unele sticle de safir . unele sticle nu reflect alumina . Mai rezistent decat sticla minerala.
Scratch resistant/Rezistent la zgarieturi – se refere la sticla ceasului care rezista la zgareturi obisnuite.
Screw Down Crown/Coronite pe filet – se refera la coronita care se infileteaza , util pentru a spori rezistenta ceasului la apa.
Scratch Proof – se refera la sticle care nu pot fi zgariate.
Shockproof – se refera la ceasuri care rezista la socuri.
Shock resistant /Rezistenta la socuri – la fel ca mai sus , ceasul rezista la socuri.
Skeleton Case /Carcasa scheletonizata –la ceasul skeleton se vede mecanismul .(Vacheron Constantin Maitres Cabinotiers Skeleton Minute Repeater)
Stainless Steel – otel inoxidabil , nu rugineste.
Stopwatch- vezi cronograf.
Sterling Silver – Argint avant o puritate de 92.5% , de multe ori e numit Sterling Silver 925.
Splashproof – rezistante la apa dar o rezistenta foarte slaba , pentru ploaie sau cand ceasul e stropit daca va spalati pe maini.
Solar Powered/Ceas solar – ceasul se foloseste de lumina pentru a functiona , energia solara e cptata de panoul solar al ceasului si stocata intr-o celula , in terorie ceasul nu are nevoie de o alta baterie vreodata.
SST Movement – Split second timing.(Zodiac SST High-Beat 36600 )
Swiss Made – ceasul poate avea eticheta Swiss Made doar daca a fost asamblat , pornit , adjustat si inspectat de catre producator in Elvetia .Legea elvetiana impune ca cel putin 50% din piesele care alcatuiesc ceasul sa fie fabricate in Elvetia .
Tachymeter /Tachomete/Tahimetru – functie comuna la ceasurile cronograf , folosita la masurarea vitezei raportata la o distanta predefinita . Purtatorul porneste cronograful cand a pornit si il opreste cand a ajuns la final dupa care citeste viteza in unitatii pe ora indicate pe scara Tahimetru ( scara e afisata pe bezel de obicei ) . De exemplu , te urci in autobus si pornesti cronograful iar cand ajungi la destinatie il opresti si citesti cu ce viteza a circulat autobuzul .( Tag Heuer Carrera Calibre 16 Chronograph )
Titanium – Titan , material folosit tot mai des , mai durabil si mai usor decat otelul . Rezista la apa sarata .
Tourbillon – mecanism inventat de Breguet , ca sa contracareze efectul gravitatie , deseori ceasurile Tourbillon au o parte din cadran decupata ca sa se poate vedea o parte din mecanism. (Breguet Tourbillon Extra-Plat 5377)
Wave Ceptor /Radio Controlled– cel mai des intalnit la CASIO , se refera la ceasuri care capteaza unde radio si se corecteaza dupa semnalul primit ca sa indice intotdeauna ora exacta. De obicei sursa semnalului e un ceas atomic . Semnalele sunt emanate de diverse instalatii guvernamentale , in Germania si Anglia .(Casio Wave Ceptor )
World Time Complication/ Complicatie World Time – functia indica ora in mai multe oras de pe glob , numele oreselor sunt imprimate pe cadran.(Baume & Mercier Capeland Worldtimer)
Waterproof – se refera la rezistenta la apa a ceasului.
Water resistant / Rezista la apa – la fel ca mai sus ceasul rezista la anumite adancimi 100, 200, 300 metri etc.
Rattrapante /Split Second Chronograph – model de cronograf cu doua secundare centrale ,al doilea secundar porneste impreuna cu principalul secundar insa poate masura independent de cel principal .(Omega De Ville Co-Axial Rattrapante )
High-beat/ Mecanism high beat – se refera la mecanisme mecanice , automatice unde balansierul are peste 28.800 oscilatii pe ora .(Zodiac SST 36600 High Beat )