Read more

Rotary , marele mister . China ? Elvetia ?Japonia? Ce , cum , unde ?

 Ok , de la inceput doresc sa afirm ca vreau doar sa-I  informez pe cei care vor sa fie informati , nu vreau sa ofensez  .Vreau sa ofer sfaturi practice si sa fac putina lumina . Vorbesc in calitate de detinator , comparator , vanzator , colectionar si nu in ultimul rand pasionat de ceasuri. In acest articol voi enumera cateva PARERI PERSONALE .

            Ideea de a scrie acest articol despre ceasurile Rotary mi-a venit acum mult timp din mai multe motive cum ar fi faptul ca periodic mi se pun intrebari despre  aceste ceasuri insa am tot  amanat .De multe  ori efectiv ma minunam din cauza a  cee ce se scrie pe forumurile populate de “experti” , mi se blocheaza falca cand vad ca vine un nestiutor si intreaba pe forum despre firma asta e iluminat instant si avertizat sa fuga de “chinazarie”  sau I se recomanda alt brand  (acest tip de expert il vei gasi peste tot , vrei Sandero , ti se va spune de catre posesorul unui Passat sa iti iei Passat ca Dacia e dezastru  , de multe alte ori “sfatuitorii” iti vor ignora intrebarea si iti vor spune ce si-ar lua ei daca ar fi in locul tau “nu da banii ba pe aia , ca nu e bun , i-ati aialalata”)

Ce trebuie tinut minte este ca 90 % din cazuri cand ti se spune sa eviti Rotary , cel care o spune nu a avut , nu a vazut , nu a verificat un ceas Rotary . Spun asta pentru ca nu exista o corelare intre ce vad scris pe forumuri si gramada de ceasuri Rotary pe care o am in fata , despre cum functioneaza despre multidutinea de mecanisme pe care le-am gasit in aceste ceasuri , problem si solutii , intretinere , samdp.

 Sumar mai jos:

1 Istoric, compania a fost fondata in 1895 , in 1940 a devenit furnizorul principal al armatei britanice , in 2006 a devenit “superbrand” britanic , este membra a federetiei elvetiene pt producatorii de ceasuri, de retinut Rotary are o istorie destul de lunga si bogata .

Rotary e o companie care produce DOAR ceasuri de peste 100 de ani , fara sa produca parfurmuri , borsete , blugi, posete, etc .

2 Provenienta .Rotary produc doua tipuri de ceasuri  , unele “high end” elvetiene si altele asiatice :

– ceasuri elvetine , asamblate in Elvetia , cu mecanisme elvetiene , de regula colectia “Les Originales” , mecanismele intalnite de mine au fost ETA si  Ronda si mecanisme produse in House.

-ceasuri asiatice cu mecanisme japoneze si chinezesti de regula asamblate in china , aici mecanismele intalnite au fost  chinezesti precum Seagull  HZ2189G ,Hangzhou HZ2189 si japoneze automatice si quartz Miyota si Hattori – foarte multe Hattori VD53 .

3 Calitate .Raportul calitate –pret  este foarte bun in , la 90% din cazuri am intalnit doar carcase din otel foarte bine lucrate, ceasurile par solide si de regula au un placaj auriu foarte bun , nu am intalnit ceasuri Rotary placate cu aur care sa aibe placaj sters si desi am si purtat mult timp Rotary nu am vazut sa se deterioreze placajul  . De regula bratarile sunt foarte bune , se foloseste otel sau piele foarte bine lucrata .

4 Mecanismele sunt foarte fiabile , indifferent de provenienta lor  . Ambele tipuri de mecanisme ,elvetiene sau asiatice , pastreaza timpul surprinzator de bine.

5 Originalitate . Probabil din cauza pretului accesibil , Rotary nu se copiaza , nu am vazut replica dupa Rotary . Daca exista Rotary replica pe undeva sunt extrem de rare , pana acum nu am vazut  niciunde , de retinut ca intotdeauna vei nimeri Rotary original.

6 Pret si intretinere. Foarte accesibile si foarte comune , sunt ceasuri care tin zeci de ani , am Rotary de peste 15 ani cu placaj intact . Intretinerea e destul de ieftina , inlocuitul unei sticle e pe la 50 lei , piese sunt foarte accesibile , mai ales mecanismele  (bratari foarte bune pe la 100 lei , mecanism Hattori vd53 100 lei , sticla cu tot cu montat 50 lei ) . Idee e ca daca il scapi si se strica gasesti online un mecasnim foarte usor ,la multe alte marci nu gasesti mecanisme sau gasesti f scump– seiko , citizen dar si la ceasuri comune precum casio , pulsar nu vei gasi bratari sau le vei gasi mai scumpe decat ceasul.

Cei interesati trebuie fie realisti si sa tina cont de raportul calitate-pret  pentru ca de regula la ceasurile elvetine pe care le viseaza  se plateste marca foarte mult. La capitolul asta Rotary sta foarte si bine  la 100 -300 euro gasesti ceasuri foarte bune automatice sau quartz  pe care le porti zeci de ani . 

8 Fiabilitate ,daca e sa le compar cu altele din gama lor , locul ceasurilor Rotary  pe raft e printre Fossil , Diesel , Pulsar ,etc  insa mi se par superioare dpdvd calitativ . Cele automatice la pretul lor de 100-200 euro sunt foarte bune   . In quartzuri in general am vazut mai mult mecanisme japoneze Myiota si Hattori.

9 Recenzie personala . Daca vi se pare ca laud marca asta prea mult  opinia mea e formata de pe urma sutelor de ceasuri Rotary care mi-au trecut prin mana, majoritatea quartz cu mecanisme asiatice Myiota , Seagull , Hattori ,etc .

Opinia mea formata si din pretentiile pe care le am de la un ceas de genul . Vreau sa fie solid  , din material de calitate , otel sau piele . Vreau sa gasesc piese de schimb usor si iefitne pt ca la un moment dat voi lovi ceasul sau il voi scapa din mana . Vreau un mecanism mai simplu care poate fi servisat de ceasornicar (la care mergi cu groaza cu un mechanism complex si scump). Vreau diversitate , gama larga de modele . Vreau ceva ce tine peste 10 ani . Vreau ceva ce isi poate mentine pretul  .Daca nu sunt pasionat nu vreau sa platesc foarte mult , vreau tot de mai sus sub 100 de euro la quartz sau 200 euro la automatice .

 Rotary bifeaza cam toate casutele de mai sus .

In clipa de fata efectiv nu stiu ce sa zic contra  pentru ca daca caut nod in papura (brand , mecanisme simple , provenienta )  imi amintesc instant si de pretul platit pe ceas .

Leave a Comment